USA prý po bance BNP chtějí pět miliard na urovnání vyšetřování

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. května (ČTK) - Spojené státy požadují po největší francouzské bance BNP Paribas více než pět miliard dolarů (100,2 miliardy Kč) na urovnání vyšetřování, zda porušila americké sankce uvalené vůči Íránu, Súdánu a jiným zemím. S odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom dnes informovala agentura Bloomberg. Urovnání by podle ní tak bylo největší pokutou za porušení sankcí. Jednání ale pokračuje a celková částka by se prý ještě mohla změnit.

Zdroje obeznámené s celou záležitostí již minulý týden Bloombergu řekly, že americké úřady po BNP chtějí nejméně 3,5 miliardy USD na urovnání případu.

Částka ale nabobtnala a nyní zdaleka přesahuje tu, kterou má zaplatit švýcarská banka Credit Suisse Group za to, že napomáhala daňovým únikům ve Spojených státech. V jejím případě jde o více než 2,5 miliardy dolarů (více než 50 miliard korun). Credit Suisse se zároveň v rámci dohody o urovnání k trestné činnosti přiznala. Doznání viny prý američtí vyšetřovatelé chtějí i po francouzském finančním ústavu.

BNP v dubnu sdělila, že by nakonec mohla potřebovat více než 1,1 miliardy dolarů, které si dala stranou na urovnání této kauzy. Odmítla však poskytnout přesnější číslo.

Urovnání by podle zdroje mohlo být oznámeno už v červnu. Konečné rozhodnutí ale prý ještě nepadlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK