Incoma: Pět největších obchodních řetězců ovládá 46 pct trhu

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Pět největších obchodních řetězců ovládalo loni 46 procent trhu rychloobrátkového zboží. Desítka největších pak má podíl 66 procent trhu. Tyto podíly se loni téměř nezměnily, přestože na trhu přibylo deset nových hypermarketů a několik dalších supermarketů a diskontů. Koncentrace českého maloobchodu tak stagnuje, vyplývá ze studie Market Trends společnosti Incoma GfK.

První pětka i desítka největších obchodníků si proti roku 2012 celkově připsala jen o 0,1 procenta tržního podílu navíc. Podle analytika Incomy Zdeňka Skály tyto výsledky naznačují, že potravinářský trh je již nasycený. Ani rostoucí hustota obchodní sítě totiž v podstatně nezvyšuje úhrnný tržní podíl expandujících řetězců.

V roce 2011 dosahoval tržní podíl pětice největších obchodníků 45,5 procenta a první desítky 65,2 procenta. Celkový objem maloobchodního trhu v rychloobrátkovém zboží činil v roce 2013 podle odhadu Incomy 412 miliard korun, což znamená proti předchozímu roku mírný pokles.

Rychloobrátkové zboží je takové, které se prodává rychle a za nízkých nákladů, jedná se např. o pečivo, nealkoholické nápoje nebo hygienické pomůcky.

mdk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK