Hradecký soud zamítl insolvenční návrh na firmu BAK Trutnov

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 21. května (ČTK) - Krajský soud v Hradci Králové zamítl insolvenční návrh na společnost BAK Trutnov, která je největší stavební firmou v hradeckém kraji. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Firma, která například stavěla lanovku na Sněžku nebo buduje továrnu firmy Lego v Kladně, už dříve označila návrh podaný Václavem Fojtíkem z Ústí nad Labem za šikanu.

"Z tvrzení a listin insolvenčního navrhovatele i dlužníka vyplynulo, že pohledávky navrhovatele jsou sporné, neboť podle dlužníka jsou tyto jeho závazky již zaplaceny původnímu dlužníkovi," stojí v soudním usnesení. Navíc podle smluvních ujednání původního věřitele a dlužníka tyto pohledávky nebylo možné postoupit třetí osobě. "Postoupení pohledávek na insolvenčního navrhovatele je neplatné a navrhovatel tak není aktivně věcně legitimován k podání insolvenčního návrhu," uvedl soud.

Proti usnesení je možné podat odvolání k Vrchnímu soudu v Praze, k podání odvolání proti rozhodnutí o zamítnutí insolvenčního návrhu je oprávněn jen navrhovatel.

Fojtík insolvenční návrh opřel o pohledávku 2,48 milionu korun, kterou firma BAK údajně nezaplatila. Fojtík ji získal postoupením od pražské společnosti RATUR, kterou jako jednatel vede Aleš Trpišovský. Za dalšího věřitele trutnovské firmy s pohledávkou po splatnosti Fojtík označil píseckou firmu InTePs s pohledávkou 13,3 milionu korun. Fojtík v podání z 6. května navrhl, aby soud poslal firmu BAK do konkurzu.

Podle firmy BAK byl návrh podán bez právního důvodu. "BAK stavební společnost nedluží navrhovateli panu Václavu Fojtíkovi ničeho a jmenovaný nemá za společností BAK stavební společnost žádnou oprávněnou pohledávku," uvedl už dříve místopředseda představenstva a generální ředitel BAK Dušan Čížek. Firma podle něj nic nedluží ani společnosti InTePs. Čížek již dříve uvedl, že proti Fojtíkovi uplatní náhradu škod.

Podle Čížka společnost BAK loni dosáhla obratu 2,26 miliardy korun a v současné chvíli disponuje zakázkovou náplní pro letošní rok ve výši přes 2,8 miliardy. "Společnost BAK vždy řádně plnila a plní veškeré své závazky vůči všem dodavatelům a obchodním partnerům a jednání pana Fojtíka vnímá jako intenzivní snahu poškodit její dobré jméno," uvedl Čížek.

V minulosti šikanóznímu insolvenčnímu návrhu čelily například stavební společnosti PSJ, Silnice Čáslav - Holding či Metrostav. Právě jihlavské stavební společnosti PSJ přiřkl loni Městský soud v Praze za neopodstatněný insolvenční návrh náhradu materiální újmy milion korun.

sja ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK