Kellnerova ruská banka je prý na prodej, ta to popírá

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. května (ČTK) - Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB), která v zemi patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů a patří do skupiny kolem českého finančníka Petra Kellnera, je podle dnešního vydání listu Izvestija na prodej, kupec se prý hledá. Sama banka však zprávy o chystaném prodeji odmítla jako lživé.

"Banku Home Credit budou chystat k prodeji. Rozhodlo o tom představenstvo úvěrové firmy," napsaly Izvestija s odvoláním na dva nejmenované zdroje z banky. Experti podle listu odhadují hodnotu ruského Home Creditu na miliardu dolarů (asi 20 miliard korun) a chystaný prodej vysvětlují tím, že akcionáři si přejí zbavit se banky ve chvíli, kdy je na vrcholu. Podle deníku zatím padlo jen "zásadní rozhodnutí" a nerozhodlo se o detailech typu, jak velký balík akcií se bude prodávat.

"V některých médiích se dnes objevily lživé informace o údajném prodeji banky. Akcionáři se banku prodat nechystají, považují Rusko za perspektivní trh a hodlají své podnikání v Rusku dále rozvíjet," sdělila banka v komuniké.

HCFB je na žebříčku největších ruských bank podle agentury Interfax velikostí svých aktiv na 23. příčce a velikostí kapitálu na 15. příčce.

Izvestija připustily, že banka odmítla pověsti o chystaném prodeji jako naprosto neopodstatněné. Ale zdroje deníku trvaly na svém, protože dráže než nyní se banku v nejbližších letech sotva povede prodat. Podmínky na trhu spotřebních úvěrů v Rusku se totiž zhoršují, pochyby budí i rostoucí zadluženost Rusů.

HCFB je součástí skupiny Home Credit B.V., které loni klesl meziročně čistý zisk o 36 procent na 324 milionů eur (asi 8,9 miliardy Kč). Za poklesem bylo zpomalení trhu v Rusku, kde růst přibrzdily ekonomické tlaky a zásadní regulatorní reforma trhu spotřebitelského financování. Skupina naopak rostla v Asii. Oznámila to firma, která je součástí PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry v zemích střední a východní Evropy a Asie. Díky expanzi na asijských trzích se podíl Ruska na celkových výsledcích skupiny dlouhodobě snižuje.

Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) skupiny Home Credit je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Aktivity PPF v Rusku zahrnují také největší řetězec obchodů se spotřební elektronikou Eldorado, podíl v těžařské společnosti Polymetal, v pojišťovnictví, realitách i v zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK