Moody´s přidělila Českému Aeroholdingu rating Aa1.cz

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s přidělila Českému Aeroholdingu rating Aa1.cz s negativním výhledem. Známku, která v mezinárodní stupnici odpovídá hodnotě A3, by podle agentury mohl snížit zdlouhavý prodeji 34procentnímu podílu v Českých aerolinií soukromé společnosti Travel Service. V tiskové zprávě to uvedl Český Aeroholding. Jde o vůbec první ratingové hodnocení této státní firmy.

Aeroholding požádal o udělení ratingu s cílem zlevnit úvěry pro budoucí financování, uvedla mluvčí aeroholdingu Michaela Lagronová. Hodnocení A3 udílí agentura společnostem v investičním pásmu se slušnou schopností splácet svoje závazky. "Hodnocení udělené agenturou Moody´s potvrdilo finanční zdraví skupiny Český Aeroholding a vytvořilo lepší podmínky pro její financování," komentovala výsledné hodnocení Lagronová.

Agentura Moody´s vysvětluje udělení ratingu stabilními příjmy společnosti a skutečností, že státní aeroholding je jediným vlastníkem letištní infrastruktury a zároveň je jeho součástí jediné mezinárodní letiště, které obsluhuje Prahu a okolí. Hodnocení ale rovněž reflektuje vysoký podíl z výnosů nesouvisející s provozem letiště, což je například pronájem budov, doplnil aeroholding.

Dohodu o nákupu 34 procent akcií v Českých aeroliniích oznámili oba tuzemští dopravci začátkem loňského prosince. Travel Service tehdy využil opce jihokorejského dopravce Korean Air, který v ČSA od dubna loňského roku drží v ČSA 44procentní podíl. Součástí dohody, kterou schválil kabinet Petra Nečase, tehdy bylo i předkupní právo na zbylé akcie, které v ČSA drží státní Český Aeroholding. Dohodu ale musí ještě posvětit Evropská komise a antimonopolní úřady v Rusku, Izraeli a na Ukrajině. Po dokončení transakce zbude aeroholdingu v ČSA necelý pětinový podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK