GM svolala dalších 218.000 vozů, překročila vlastní rekord

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 21. května (ČTK) - Americká automobilka General Motors (GM) svolala dnes do servisů dalších 218.000 vozů. Týká se to starších modelů značky Chevrolet, u nichž hrozí riziko požáru. Pro GM to je 30. svolávací akce v tomto roce a letošní počet svolaných vozů už překročil firemní celoroční rekord.

Od počátku roku již největší americká automobilka svolala na domácím trhu k opravám a kontrolám téměř 11,8 milionu vozů a překonala vlastní rekord 10,7 milionu z roku 2004. Po celém světě GM letos stáhla do servisů zhruba 15,6 milionu automobilů, spočítala agentura Reuters.

GM výrazně zintenzivnila kontroly a svolávací akce po skandálu z počátku roku, kdy opožděně stáhla 2,6 milionu vozů kvůli vadnému spínači zapalování, který vedl k nejméně 13 úmrtím. Firma se kvůli tomu stala terčem kritiky a minulý týden za to dostala od vlády maximální možnou pokutu 35 milionů dolarů (asi 703 milionů Kč).

Dnes GM svolala vozy Chevrolet Aveo vyrobené ve Spojených státech v modelových letech 2004 až 2008. Podle dokumentů, které firma předložila úřadům, se může na přístrojové desce přehřát modul pro denní svícení, což může způsobit vznícení. Další podrobnosti firma nesdělila.

V úterý GM svolala ke kontrolám dalších 2,6 milionu vozů kvůli různým možným závadám. Společnost rovněž zdvojnásobila odhad mimořádných nákladů na svolávací akce ve druhém čtvrtletí na 400 milionů USD. V prvním čtvrtletí si GM odepsala ze zisku kvůli svolávání 1,3 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK