Databázi aukčního serveru eBay napadli hackeři, ukradli hesla

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. května (ČTK) - Databázi aukčního serveru eBay napadli někdy na přelomu února a března hackeři a dostali se v ní k osobním informacím, včetně adres, telefonních čísel, dat narození, e-mailů i přístupových hesel. Firma to dnes sdělila poté, co vyzvala uživatele, aby si změnili svá přístupová hesla. O neautorizovaném přístupu k finančním informacím eBay doklady nemá.

Přesný počet útokem narušených účtů firma zatím nedokáže uvést. "Domníváme se ale, že může jít o velký počet útoků, a žádáme proto všechny uživatele eBay, aby si změnili heslo," uvedla podle agentury Reuters mluvčí firmy Kari Ramirezová.

Kybernetický útok se odehrál prostřednictvím získaných zaměstnaneckých účtů, přes něž se hackeři dostali k celé síti, uvedla firma. Dodala, že o narušení databáze se poprvé dozvěděla před zhruba dvěma týdny a že celý incident vyšetřuje. Akcie eBay po zprávě klesly o více než tři procenta.

EBay vlastní elektronický platební servis PayPal, firma ale nemá žádné informace, že by se útočníci dostali k osobním informacím této služby. Tyto údaje se podle firmy ukládají odděleně od zákaznických účtů.

Rozsáhlé útoky na elektronická osobní data se v USA množí. Loni v prosinci maloobchodní řetězec Target sdělil, že hackeři ukradli údaje o platebních kartách až 40 milionů jeho zákazníků. V dubnu internetová společnost AOL po kybernetickém útoku vyzvala desítky milionů držitelů e-mailových účtů ke změně hesel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK