Sněm Hospodářské komory zvolí vedení, Kužel nekandiduje

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Hlavním bodem programu 26. sněmu Hospodářské komory, který se uskuteční ve čtvrtek v Plzni, bude volba orgánů tohoto zástupce podnikatelské sféry. Současný prezident komory Petr Kužel mandát z rodinných důvodů již obhajovat nebude. Volba tak zřejmě rozhodne o dalším směřování komory. Delegáti budou na období dalších tří let volit prezidenta, viceprezidenty, představenstvo, dozorčí radu a smírčí komisi.

Nyní se o funkci ucházejí čtyři kandidáti. Jsou jimi někdejší ministr průmyslu a obchodu a prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý, viceprezident komory Zdeněk Somr, jenž už dříve organizaci řídil, prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl a nově i Vladimír Opatrný z Okresní hospodářské komory Jablonec nad Nisou.

Zatímco Somr by v čele komory znamenal zřejmě kontinuitu Kuželova pětiletého vedení komory, Dlouhý upozorňuje na to, že dlouhodobým a zásadním problémem Hospodářské komory je její financování. Podle něj by jej mohla vyřešit povinná registrace podnikatelů nebo to, že by komora v budoucnu převzala od státu správu živností. V rozhovoru pro ČTK nevyloučil ani úvahy o možnosti povinného členství podnikatelů v komoře.

Výraznější změny by pravděpodobně přišly i po zvolení Štefla, který je generálním ředitelem společnosti OHL ŽS. "Pražská centrála příliš nepřispívá k dobrému mediálnímu obrazu komory a její výsledky vykazují spíše degresivní vývoj. HK by mohla zastřešovat celý podnikatelský stav, na rozdíl od zaměstnavatelských svazů se jí však zatím nedaří se takto profilovat," řekl Právu. Kolegové z moravských komor jej prý oslovili a vyzvali, aby se kandidatury ujal a pomohl tuto věc změnit.

Kandidáti do vedení komory se mohou hlásit i na samotném sněmu. Do Plzně dorazí na jeho jednání například premiér Bohuslav Sobotka, plzeňský primátor Martin Baxa či plzeňský hejtman Václav Šlajs.

Hospodářská komora ČR, která letos slaví 21 let od svého vzniku, sdružuje 14.000 podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR. Komora je v regionech zastoupena 14 krajskými hospodářskými komorami a okresními hospodářskými komorami, jež působí v sedmi desítkách měst a obcí ČR. Oborovou část komory tvoří více než 80 živnostenských společenstev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK