Euro před volbami a v očekávání změn politiky ECB klesá

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes na devizovém trhu oslabuje. Dopady na její kurz má zejména očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) dále uvolní svou měnovou politiku, a rovněž nervozita před volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční koncem tohoto týdne.

Kolem 17:35 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,3 procenta na 1,3656 USD a k japonskému jenu zhruba 0,1 procenta na 138,61 JPY. Dolar vůči jenu pak 0,2 procenta přidával a nacházel se na 101,49 JPY, i když během dne se propadl až na 100,81 JPY.

Dolar dnes v Evropě nejprve klesl k jenu až na nejnižší hodnotu za více než tři měsíce. Důvodem byl optimistický komentář k ekonomickému vývoji, který poskytl guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda. Ten přitom nenaznačil, že by se banka v nejbližší době chystala uvolnit měnovou politiku. Později však dolar ztráty smazal.

Investoři čekají na dnešní zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Zatím se sice nečeká, že by Fed začal zvyšovat úrokové sazby dříve, než v polovině příštího roku, investoři však mají zájem dozvědět se, zda úředníci jednali o nesčetných otázkách souvisejících s normalizací politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK