Koalice: Daňová sleva na děti by měla růst, o výši bude jednat

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - V následujících třech letech by měla postupně růst daňová sleva na druhé a další dítě. O konkrétním zvýšení slevy bude jednat příští úterý dopoledne koaliční rada. Bude rovněž projednávat návrh státního rozpočtu. Na tiskové konferenci po dnešním jednání rady to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zatímco ministerstvo financí navrhuje zvýšení daňové slevy o 100 korun měsíčně na druhé a další dítě, koaliční lidovci podle jejich místopředsedy Jana Bartoška navrhují v tříletém horizontu postupný růst slevy na druhé dítě až o 500 korun proti současnému stavu. Na třetí a další dítě by pak podle lidovců měla sleva postupně růst a v roce 2017 by měla být o 900 Kč vyšší. Nyní si mohou lidé na každého potomka odečíst 1117 Kč měsíčně.

Premiér Sobotka uvedl, že zvýšení slev na děti je ukotveno i v koaliční smlouvě. "Líbí se nám ten princip, ale limitem je případný výpadek v rozpočtu, který může být až stovky milionů korun," uvedl Sobotka.

K státnímu rozpočtu premiér uvedl, že debata bude pokračovat v úterý za přítomnosti zástupců ministerstva financí i dalších rezortů. Každá koaliční strana přitom předloží své priority. "Z pohledu ČSSD jsme akcentovali dvě témata, a to otázku investic a platů zaměstnanců veřejného sektoru," uvedl.

Vláda by podle Sobotky měla hledat možnosti, jak podpořit růst skrze výstavbu dopravní infrastruktury, politiky bydlení, nebo výstavby mateřských škol a rekonstrukce základních škol. "V případě platů by vláda měla napravit alespoň část křivd z uplynulých let," uvedl premiér. Ten přitom podle dřívějšího vyjádření podporuje vyšší než 2,5procentní růst platů. Ten navrhuje ministerstvo financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK