Správní rada dnes odvolala šéfa správy železnic Koláře

21.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Správní rada dnes odvolala z funkce generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty cesty (SŽDC) Jiřího Koláře. Od června organizaci povede nynější brněnský oblastní ředitel Pavel Surý. ČTK to po zasedání rady řekl mluvčí státní organizace Jakub Ptačinský. Důvodem pro Kolářovo odvolání jsou podle správní rady změny v organizaci spojené s převodem části majetku Českých drah.

Jde především o nádražní budovy a další majetek, který drahám zůstal po rozdělení původní státní společnosti České dráhy na dopravce a správce infrastruktury v roce 2003.

I po odvolání by Kolář mohl ve správě železnic zůstat, podle informací ČTK mu bylo nabídnuto místo jednoho z náměstků nového generálního ředitele.

O odvolání Koláře se v médiích spekulovalo například při nástupu bývalého ministra dopravy Zdeňka Žáka loni v létě a opět poté, co nynější šéf resortu Antonín Prachař (ANO) v březnu kompletně obměnil správní radu SŽDC. Právě ta má v kompetenci odvolání generálního ředitele.

Šéfem správy železnic se stal Kolář v dubnu 2012, poté co zvítězil v otevřeném výběrovém řízení, nahradil Pavla Habartu. Ten byl vedením organizace pověřen pouze dočasně, protože k jejímu řízení neměl požadovanou dostatečně dlouhou praxi ve vedení železniční společnosti.

Kolář působí na železnici od roku 1983, kdy nastoupil k tehdejším Československým státním drahám. Od roku 1999 pracoval jako ředitel Obchodně provozního ředitelství v Ústí nad Labem a od roku 2005 byl náměstkem generálního ředitele.

Tomáš Cafourek rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK