Americké akcie výrazně oživily, zápis Fedu je nepodkopal

22.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oživily z úterního propadu a jejich širší index posílil potřetí za poslední čtyři dny. Zápis z posledního zasedání americké centrální banky (Fed) investory od nákupů neodradil, protože bankéři jen nezávazně diskutovali o tom, jak v budoucnu ukončit nynější krajně uvolněnou měnovou politiku.

Dow Jonesův index v závěru posílil o 0,97 procenta na 16.533,06 bodu a zaznamenal nejvyšší denní přírůstek od poloviny dubna. Širší index Standard & Poor's 500 připsal 0,81 procenta na 1888,3 bodu. Index technologického trhu Nasdaq skončil na 4131,54 bodu s přírůstkem 0,85 procenta.

Fed v zápise uvedl, že jeho měnový výbor začal na zasedání na konci dubna připravovat základy pro budoucí úplný odchod od dosavadní politiky nulových úroků. Účastníci schůzky označili tuto diskusi za "prozíravé plánování", nikoli za signál brzkých kroků v tomto směru. Na zasedání se centrální bankéři přenesli přes nepříznivé údaje z ekonomiky z prvního čtvrtletí a předložili umírněně optimistický výhled.

V poslední době je akciový trh rozkolísaný a postrádá jasný směr. Minulý týden jej srážel propad akcií menších firem, který naznačoval obavy investorů o budoucí vývoj ekonomiky. Širší index je i přes poslední růstovou sérii stále zhruba procento pod rekordním průběžným maximem ze 13. května.

Americký dolar na devizovém trhu po zápisu Fedu zpevnil vůči euru i jenu. Dokument potvrdil, že měnová stimulace v USA se bude dál omezovat, zatímco Evropská centrální banka se chystá měnovou politiku naopak ještě uvolnit.

Dolar ke konci dne vůči euru stoupl o 0,2 procenta na 1,3676 USD a během dne se vyhoupl až na 1,3636 USD, maximum za tři a půl měsíce. Proti japonské měně dolar posílil o 0,1 procenta na 101,45 JPY, přestože předtím klesl na více než tříměsíční minimum 100,80 JPY pod vlivem optimistických vyjádření šéfa japonské centrální banky k výhledu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK