Paříž: GE zlepšila nabídku na koupi energetické divize Alstomu

28.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. května (ČTK) - Americký konglomerát General Electric (GE) vylepšil svou nabídku na koupi energetické divize francouzské strojírenské skupiny Alstom, zejména co se týče vlivu na pracovní místa. Uvedl to dnes úřad francouzského prezidenta Françoise Hollandea po schůzce mezi prezidentem a šéfem GE Jeffem Immeltem. Znamená to významnou změnu postoje Paříže k nabídce GE, která se vládě až dosud příliš nelíbila.

Immelt v úterním vystoupení v parlamentním výboru sdělil, že jeho skupina předloží v souvislosti se svou nabídkou podrobné závazky ohledně zvyšování pracovních míst ve Francii. Uvedl také, že GE uvažuje o spojení aktiv obou skupin v oboru železniční signalizace, kde by měl Alstom hlavní slovo. Vyšel tak vstříc obavám Paříže z toho, že samotný prodej energetické divize by Alstom výrazně zmenšil a oslabil.

"Nabídka GE je nyní podrobnější, vylepšená a posílená," uvedl činitel prezidentské kanceláře. Dodal ale, že některé věci je nutné ještě dodělat. Zdroj informovaný o jednání agentuře Reuters řekl, že GE nabízí vytvořit ve Francii v průmyslovém sektoru tisícovku nových míst.

Akcie Alstomu po vyjádření Paříže vzrostly o téměř dvě procenta. Nabídku GE vítá vedení francouzské firmy i její akcionáři, kteří poukazují na to, že firma tím získá hotovost ke splácení rostoucích dluhů a na globálním trhu energetických zařízení jí dodá spojení s GE potřebnou velikost a sílu.

GE nabídla za aktivity Alstomu v energetice 12,35 miliardy eur (339 miliard Kč). Francouzská vláda ji ale kritizovala a sháněla lepší nabídky, které by zachovaly pracovní místa a průmyslové aktivity ve Francii. Do hry tak vstoupil německý rival Alstomu Siemens, který navrhuje převzít energetická aktiva Alstomu a za to dát své operace v železniční dopravě. Zástupce Siemensu v úterý ve francouzském parlamentu uvedl, že společnost by chtěla předložit Alstomu oficiální nabídku nejpozději do 16. června, až dokončí prověrku firemních účtů.

Francouzská vláda musela před deseti lety Alstom zachraňovat před bankrotem. Nyní firma potřebuje další pomoc, protože se potýká s vysokými dluhy, silnou konkurencí a slabou poptávkou.

Energetická divize Alstomu vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny. Dopravní divize Alstomu je známá hlavně svými rychlovlaky TGV. Alstom, který v celém světě zaměstnává kolem 93.000 lidí, je silně závislý na zakázkách od francouzské elektrárenské společnosti EDF a železniční skupiny SNCF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK