Euro vůči dolaru kleslo na nejnižší úroveň od poloviny února

28.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Euro dnes vůči dolaru kleslo pod 1,36 USD, a dostalo se tak na nejnižší úroveň od poloviny února. Jednotná evropská měna je nyní pod tlakem kvůli očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) příští týden přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Euro k dolaru sestoupilo až na 1,3596 USD, později se však vrátilo těsně nad 1,36 USD. Dolar posiloval i vůči ostatním klíčovým měnám, například k vůči britské libře a japonskému jenu.

"Dolar si dnes vede docela dobře," prohlásil analytik devizového trhu Greg Michaloswki ze společnosti FXDD. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši dalších šesti hlavních světových měn, se vyšplhal na osmitýdenní maximum 80,537 bodu.

Trh si vyložil nedávné výroky šéfa ECB Maria Draghiho jako potvrzení toho, že banka je na cestě k výraznému uvolnění měnové politiky v eurozóně. Draghi v pondělí prohlásil, že ECB je stále připravena v případě potřeby zakročit proti příliš nízké inflaci.

Draghi přitom už dříve naznačil, že centrální banka by mohla přikročit k novým opatřením na podporu ekonomiky v červnu, až bude mít k dispozici aktualizované hospodářské prognózy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK