Zisk amerických bank v prvním čtvrtletí klesl o osm procent

28.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. května (ČTK) - Souhrnný zisk amerických bank v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl téměř o osm procent na 37,2 miliardy dolarů (752 miliard Kč). Z části jsou na vině vyšší úrokové sazby, které podkopaly příjmy z hypotečních aktivit. Uvedla to dnes americká Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Zisk amerického bankovního sektoru, který se zotavuje z nepříznivých dopadů finanční krize, tak zaznamenal teprve druhý pokles za posledních 19 čtvrtletí. Zpráva FDIC rovněž ukázala, že počet problematických bank ve Spojených státech ve čtvrtletí klesl na 411 ze 467 v posledním čtvrtletí loňského roku.

Podle představitelů FDIC se stav amerického bankovního sektoru začátkem letošního roku dál zlepšoval. Klesl objem špatných úvěrů, zvýšil se celkový objem půjček a naopak se snížil počet ztrátových bank. "Výsledky za první čtvrtletí ukazují pokračující oživení v bankovním sektoru," řekl podle agentury AP předseda FDIC Martin Gruenber.

V USA od začátku letošního roku zkrachovalo osm bank, zatímco loni ve stejnou dobu jich bylo 13. V celém loňském roce se počet bankrotů v americkém bankovním sektoru snížil na 24 případů z předloňských 51. V roce 2011 pak v USA zbankrotovalo 92 bank, v roce 2010 jich bylo dokonce 157.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK