Zeman: Stát by měl navýšit podíl investic ve státním rozpočtu

29.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Stát by měl v rozpočtu na příští rok výrazně navýšit podíl investic, řekl na dnešním setkání lídrů českého stavebnictví prezident Miloš Zeman. Podpořil i dostavbu Temelína a Dukovan o další bloky či vybudování kontroverzního vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

"Za nejdůležitější práci při přípravě státního rozpočtu pokládám výrazné zvýšení podílu investic. To je reálná pomoc stavebnictví místo vykládání, jak stavebnictví milujeme," řekl Zeman s tím, že investiční výdaje státu od začátku roku klesly o 16 procent.

Vládu naopak pochválil za přípravu dvou důležitých zákonů - o liniových stavbách a zadávání veřejných zakázek. "Prostudoval jsem si základní teze (zákona o zadávání veřejných zakázek - pozn. ČTK) a myslím, že je dobrý. Navrhované rozvolnění pomáhá malým firmám," tvrdí prezident.

Zkritizoval ale připravované zvýšení podílu víceprací ze současných 20 na 50 procent. "Otvírá to prostor pro korupci. Tak velké vícepráce jsou oprávněné pouze v mimořádných případech, jako například sesuv na dálnici D8. Padesát procent víceprací svědčí o mizerné projektové přípravě," zdůraznil prezident, který naopak souhlasí s odstraněním podmínky zrušit výběrové řízení, do kterého se přihlásí pouze jeden uchazeč.

Podle prezidenta by českému stavebnictví pomohly také obří stavby, jako příklad zmínil dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín, jednoho bloku v Dukovanech a také diskutovaný vodní kanál Dunaj-Odra-Labe.

České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize, během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle nejnovější analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru však přišlo až 50.000 lidí.

Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví chytá druhý dech. Stavební produkce i díky příznivému počasí v zimě za první tři měsíce tohoto roku vzrostla o 8,4 procenta. Zlepšení si stavaři slibují také od současné vlády, která ve svém programovém prohlášení slíbila zlepšit investiční politiku státu a více investovat do velkých infrastrukturních projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK