Argentina uzavřela s Pařížským klubem dohodu o splacení dluhů

29.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. května (ČTK) - Argentina uzavřela s Pařížským klubem věřitelů dohodu o splacení dluhů v objemu 9,7 miliardy dolarů (téměř 200 miliard Kč), u kterých již vypršela lhůta splatnosti. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Dohoda by mohla podle ekonomů otevřít cestu zahraničnímu kapitálu, který Argentina nutně potřebuje.

Argentina podle dohody splatí dluhy během pěti let - na uhrazení první splátky v hodnotě minimálně 1,15 miliardy dolarů má čas do května příštího roku. Spor ohledně nesplacených dluhů byl v roce 2001 důsledkem státního bankrotu Argentiny. Právě bankrot zemi do značné míry odstřihl od mezinárodních kapitálových trhů.

"Pařížský klub vítá pokrok, jehož Argentina dosáhla na cestě k normalizaci vztahů s věřiteli, mezinárodní finanční komunitou a institucemi," uvedl Pařížský klub. Dohoda umožní exportním úvěrovým agenturám jeho členských zemí obnovit spolupráci s Argentinou, což by mělo v této zemi usnadnit zahraniční investice.

Argentina investice potřebuje například pro rozvoj těžby ropy a zemního plynu z břidlicových hornin. Investice by podle ekonomů tudíž mohly zajistit oživení argentinské ekonomiky, která se v letošním roce potýká s poklesem.

Největším věřitelem Argentiny je v rámci Pařížského klubu Německo, na které připadá asi 30 procent nesplacených pohledávek. Na druhém místě je Japonsko se zhruba čtvrtinovým podílem.

Pařížský klub sdružuje státní věřitele. Existuje rovněž Londýnský klub, což je sdružení soukromých věřitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK