USA už prý chtějí po BNP kvůli sankcím na Írán deset miliard USD

29.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. května (ČTK) - Už přes deset miliard dolarů (202 miliard Kč) chce americké ministerstvo spravedlnosti po největší francouzské bance BNP Paribas za to, že ukončí své vyšetřování ohledně dlouholetého porušování amerických sankcí vůči Íránu, Súdánu a dalším zemím. Napsal to dnes s odvoláním na své zdroje list The Wall Street Journal. Ještě minulý týden zdroje mluvily o zhruba pěti miliardách dolarů, přičemž původně mělo jít o částku kolem tří miliard dolarů.

Zdroje agentury Reuters tento měsíc sdělily, že BNP Paribas jedná s americkými úřady o smírném vyřešení kauzy porušování sankcí. Do rozhodnutí je podle listu ještě několik týdnů a konečná suma může být nižší.

BNP Paribas se k dnešní zprávě nevyjádřila. Tento měsíc sdělila, že pokuta za porušování sankcí by mohla být podstatně vyšší než částka 1,1 miliardy USD, které si už na tento účel odvedla do rezerv.

Urovnání s BNP Paribas by bylo zdaleka nejvyšším trestem za porušování amerických sankcí. Britská banka Standard Chartered se v roce 2012 s americkými úřady dohodla, že za urovnání žaloby na porušování sankcí zaplatí 327 milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK