Naftogaz poslal Gazpromu návrh změn ve smlouvě o dodávkách

02.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. června (ČTK) - Ukrajinská státní ropná a plynárenská firma Naftogaz poslala ruské plynárenské skupině Gazprom koncept pozměňovacího návrhu současné smlouvy o dodávkách plynu z Ruska na Ukrajinu. Oznámila to ukrajinská firma v dnešním prohlášení. Ruské ministerstvo pro energetiku současně potvrdilo, že Naftogaz zaplatil 786,4 milionu USD (15,9 miliardy Kč) za dodávky zemního plynu. Zaplacení za dodávky je důležité pro obnovení jednání o cenách za dodávky plynu, uvedla agentura Reuters.

Naftogaz uvedl, že pozměňovací návrhy se týkají ceny a objemu dodávek zemního plynu. Bližší detaily však firma neposkytla.

Gazprom pohrozil Ukrajině, že jí zastaví dodávky plynu, pokud mu Naftogaz nezaplatí dlužných 3,5 miliardy USD za dovoz plynu. Naftogaz v prohlášení uvedl, že 30. května zaplatil Gazpromu 786,4 miliardy USD za dodávky za únor až březen, což ruské ministerstvo potvrdilo. Naftogaz dodal, že má tak plně splacený dluh za dodávky za první čtvrtletí letošního roku při ceně 268,5 dolaru za 1000 metrů krychlových.

Ruské ministerstvo energetiky již dříve uvedlo, že Moskva a Evropská unie navrhly Kyjevu, aby zaplatil Gazpromu do 30. května dvě miliardy USD a dalších 500 milionů do 7. června. Tyto platby jsou podmínkou pro snížení ceny a další jednání o podmínkách dodávek.

V Berlíně dnes bude pokračovat čtvrté kolo jednání mezi zástupci EU, Ruska a Ukrajiny o dodávkách plynu.

Kyjev se snaží změnit podmínky dohody z roku 2009 uzavřené za vlády expremiérky Julije Tymošenkové. Podle této dohody musí Ukrajina koupit stanovený objem plynu, ať ho potřebuje nebo ne, za cenu 485 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je nejvyšší cena v Evropě. Poté, co bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč loni na podzim odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, Rusko cenu snížilo až na 268,5 dolaru. Po únorovém svržení Janukovyče však nyní Rusko trvá na platnosti staré smlouvy a staré ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK