Podmínky v průmyslu byly v květnu nejlepší za poslední tři roky

02.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v květnu dále zlepšily. Index nákupních manažerů PMI stoupl na 57,3 bodu z předchozích 56,5 bodu, a je tak nejvyšší od dubna 2011. Aktivita podniků roste, protože v indexu je předělem mezi růstem a poklesem úroveň 50 bodů. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. Index sleduje vedle výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby.

 

"Výrobní index PMI v květnu překvapivě stoupl na 57,3 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od dubna 2011. Tempo růstu výroby zůstalo silné, byť trochu slabší než v dubnu," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska. Tak jako v předchozím měsíci index PMI posílily nové exportní zakázky, zaměstnanost a zásoby vstupů na skladě, dodala.

V květnu objem nových zakázek v české výrobní sféře rostl již rok, a to nejrychlejším tempem od ledna 2011. Firmy hlásí rostoucí poptávku v tuzemsku i na zahraničních trzích.

Vyšší objem nových zakázek vedl k dalšímu růstu výroby. Tempo růstu ovšem oslabilo na nejnižší úroveň za poslední čtyři měsíce. "V kontextu historických údajů průzkumu ale zůstalo prudké," uvedla společnost.

Tempo růstu zaměstnanosti bylo díky zvyšujícímu se objemu nedodělků v kombinaci s růstem nových zakázek solidní a vyrovnalo se nedávnému říjnovému maximu. Setrvalý nárůst zaměstnanosti tak trvá více než rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK