Vláda bude na podzim jednat o přechodu na nový televizní standard

02.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - O přechodu na televizní standard DVB-T2 a případném využití uvolněných frekvencí v pásmu 700 MHz pro mobilní sítě by měla na podzim rozhodnout vláda. Uvedl to dnes na setkání s novináři předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák.

DVB-T2 umožňuje kromě vysílání s vysokým rozlišením HDTV řadu dalších služeb. Jsou jimi například hybridní televize, která spojuje televizní vysílání s přístupem na internet, prostorový zvuk, mobilní příjem televize, 3D vysílání či super teletext. Lidé by si ale ve většině případů museli pořídit nový set top box, nebo televizi s tunerem pro příjem DVB-T2.

ČTÚ sestavil se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, kultury, operátory i provozovateli televizního vysílání pracovní skupinu. Ta by měla diskutovat o různých variantách přechodu na DVB-T2.

Původně se počítalo s tím, že problematiku přechodu na standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyřeší Strategie kmitočtového spektra, nově ale půjde o samostatný materiál. Samotná strategie již prošla veřejnými připomínkami a tento týden by měl jít do meziresortního řízení a poté do vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK