Jurečka bude dnes jednat s obchodními řetězci o kvalitě potravin

03.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude dnes poprvé od svého lednového nástupu do funkce jednat se zástupci obchodních řetězců. Hlavními tématy mají být kvalita potravin, chystaná novela zákona o potravinách či etika podnikání, řekl ČTK ministrův mluvčí Hynek Jordán. Schůzky se mají zúčastnit zástupci většiny velkých obchodních řetězců i dozorových orgánů státu. Jurečka v minulosti některé praktiky obchodníků s potravinami kritizoval.

Podle Jordána se ministr s obchodníky chce bavit mimo jiné o výši jejich marží, například při prodeji biopotravin. Jurečka nedávno vzkázal přes média obchodníkům, že pokud nezlepší kvalitu svých produktů či chování vůči dodavatelům, bude s nimi "válčit". V případě, že pokuty nepovedou k nápravě je prý ochoten jít tak daleko, že by dotyčnému řetězci na určitém území zakázal podnikat.

Velká novela zákona o potravinách, která bývá označována za největší změnu potravinového práva v Česku za 15 let má podle ministerstva a potravinářů zlepšit informovanost zákazníků při nákupu potravin a jejich ochranu před nekalými praktikami. Obchodní řetězce některé změny v novele naopak kritizují.

mjr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK