Jurečka: Marže obchodníků jsou zejména u biopotravin moc vysoké

03.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Marže obchodních řetězců jsou u některých skupin výrobků příliš vysoké. Zejména u biopotravin jsou ceny v obchodech nadsazené oproti cenám, za něž je vykupují od producentů. Tím obchodníci deformují trh. Na tiskové konferenci po jednání se zástupci řetězců to dnes uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr dnes s obchodníky jednal o možnostech navýšení podílu českých potravin v obchodech a zlepšení kvality nabízeného zboží.

Kromě jakosti potravin se chce Jurečka zaměřit také na etiku obchodování. Ke zlepšení situace na trhu mají napomoci mimo jiné častější kontroly inspekcí u obchodníků. Dozorové orgány by podle něj měli také přitvrdit při stanovování výše pokut. Maximální pokuty při porušení požadavků na kvalitu či označování zboží mají podle novely zákona o potravinách od příštího roku stoupnout ze současných tří na deset milionů korun. U zdravotně závadných a nebezpečných potravin může pokuta dosáhnout až 50 milionů Kč. "Budu prosazovat, aby v případě opakovaných prohřešků kontroloři neváhali a maximální pokuty udělili," uvedl ministr.

Podíl českých potravin na prodejích největších obchodních řetězců působících v Česku se pohybuje mezi 40 až 75 procenty. Vyplývá to z interních údajů řetězců, které má ČTK k dispozici. Nejvyšší podíl domácích produktů mají družstevní prodejny Coop, Globus, Penny Market a Tesco.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK