Praha udělala poslední krok k ovládnutí Pražských služeb

03.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Vedení Prahy učinilo poslední krok k plánovanému ovládnutí akciové společnosti Pražské služby. O akvizici zhruba čtvrtinového podílu za 950 milionů korun a o vyčlení části firmy pod příspěvkovou organizaci Trade Center Praha bude ve středu rozhodovat valná hromada společnosti. Novinářům to po dnešním jednání rady řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Hodnotu obchodu minulý týden po dlouhé diskusi i přes nesouhlas opozice schválilo zastupitelstvo.

Hlavní město drží 76,92 procenta akcií Pražských služeb. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland, a nyní projevila zájem podíl prodat. Na její žádost se sejde mimořádná valná hromada společnosti.

Pražské služby zajišťují pro město svoz komunálního odpadu. Praha má s miliardovými a opakovaně bez soutěže prodlužovanými zakázkami dlouhodobé problémy. Pokud město firmu ovládne, bude jí moci v souladu se zákonem zakázky zadávat přímo bez výběrového řízení. Město ale tlačí čas, proto dočasně zadá zakázku organizaci Trade Center Praha.

Minoritní podíl oproti původním plánům nekoupí přímo město, ale Pražské služby. Ředitel pražských služeb Patrik Roman na dotaz ČTK uvedl, že cena vychází ze znaleckých posudků, které si firma nechala zpracovat. Posudky minoritního vlastníka akcie ocenily na částku o 64 milionů vyšší. Opozice, která ve čtvrtek na zastupitelstvu vystoupila proti záměru, argumentovala především tím, že není jasné, kdo koupi minority zaplatí. Pro údajně nevýdělečné Pražské služby by totiž taková investice znamenala krach, tvrdí ODS. Firma za dobu své existence vydělala 700 milionů korun. Zastupitelé i kvůli tomu nakonec schválili možnost postupného navýšení základního kapitálu firmy o 300 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK