Ceny ropy mírně klesly kvůli slabé evropské poptávce

03.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. června (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily kvůli slabé poptávce evropských rafinerií. Jejich výraznějšímu poklesu však zabránily příznivé ekonomické údaje z Číny. Ta je druhým největším spotřebitelem ropy na světě za Spojenými státy.

Krátce před 16:00 SELČ se severomořská ropa Brent prodávala za 108,47 dolaru za barel. Oproti pondělnímu závěru tak vykazovala pokles o 36 centů. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 12 centů na 102,35 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Podle obchodníka s ropou Christophera Bellewa ze společnosti Jefferies Bache bude mít cena ropy Brent i nadále sestupnou tendenci. "Situace na trhu je nicméně docela vyvážená a stále tu máme geopolitické riziko, takže nepředpokládám, že se cena dostane pod 105 dolarů za barel," řekl Bellew.

Povzbudivé údaje z čínského průmyslu a sektoru služeb navíc posílily naděje na stabilizaci růstu druhé největší ekonomiky světa. "Trhu tato čínská čísla poskytla určitou podporu," uvedl analytik komoditních trhů Ole Hansen z firmy Saxo Bank.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 108,47 108,83 New York - Nymex WTI červenec 102,35 102,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK