Dnes končí prodej státních spořicích dluhopisů z jarní emise MF

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Dnes je poslední den, kdy je možné si objednat v rámci jarní emise spořicí státní dluhopisy. Ministerstvo financí objednávky přijímá přes téměř 900 poboček České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky a nově požaduje uhradit dluhopisy do tří dnů od objednávky. Dosud to bylo do pěti dnů od konce upisovacího období.

Prodej dluhopisů MF zahájilo 19. května a plánuje prodat dluhopisy za zhruba pět miliard korun. Podle průběžných informací je zájem investorů zatím menší než u předchozích emisí. "Konkrétní údaje zveřejníme pravděpodobně v pátek," řekl ČTK mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

MF nabízí tři typy spořicích dluhopisů. Jde o pětiletý reinvestiční s průměrným ročním výnosem necelá dvě procenta, sedmiletý protiinflační dluhopis a variabilně úročený dluhopis. Ten je letos novinkou a je vhodný zejména pro ty investory, kteří očekávají v následujících letech růst krátkodobých úrokových sazeb.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu je nyní. Maximální počet kusů dluhopisů, které může jedna osoba celkem během upisovacího období získat, je v případě reinvestičního a variabilního dluhopisu jeden milion korun. V případě protiinflačního dluhopisu to je 50 milionů korun.

Loni si MF půjčilo ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 38,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK