Austrálie rostla v 1. čtvrtletí o 3,5 pct, nejvíce za dva roky

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 4. června (ČTK) - Australská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání o 3,5 procenta, a zaznamenala tak nejrychlejší výkon za poslední dva roky. Podpořil ji hlavně vývoz, jehož nárůst se zrychlil na nejsilnější tempo za 15 let, sdělil dnes australský statistický úřad.

Meziroční růst dál akceleroval z tempa 2,8 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku, takže Austrálie je nyní díky němu jednou z nejrychleji rostoucích vyspělých ekonomik světa. Austrálie nezažila ekonomickou recesi už 22 let.

Hrubý domácí produkt (HDP) proti předešlému čtvrtletí zrychlil růst na 1,1 procenta z úrovně 0,8 procenta. Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali v průměru jednoprocentní růst.

Motorem australské ekonomiky je vývoz, který těží z mnohaletého boomu investic do těžby surovin. Hodnota vývozu rostla o 4,8 procenta, což bylo nejrychleji od roku 1999.

Zahraniční obchod v čistém vyjádření přispěl ke čtvrtletnímu meziročnímu růstu 2,7 procentního bodu, což znamená, že čistý export zajistil velkou většinu růstu HDP. Většina australského vývozu směřuje do Číny, kam se australský vývoz zvýšil meziročně o téměř třetinu.

Domácí spotřeba je naopak slabá a podle analytiků k jejímu ochlazování přispívají vládní plány rozpočtových úspor. Analytici na letošní rok vesměs předpovídají růst o zhruba tři procenta, což by bylo mírně pod dlouhodobým tempem 3,25 až 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK