Inflace v Číně v prosinci mírně zrychlila, za celý rok činila 2 %

09.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. ledna (ČTK) - Spotřebitelské ceny v Číně v prosinci zrychlily tempo růstu, a míra inflace se tak dostala na 1,5 procenta. Je to o desetinu procentního bodu nad úrovní z listopadu, uvedl dnes tamní statistický úřad. Míra inflace však zůstává výrazně pod oficiálním cílem a druhé největší ekonomice světa hrozí podle některých názorů deflace.

Nižší míra inflace dává Číně prostor k tomu, aby snížila úrokové sazby nebo podnikla další opatření na podporu zpomalujícího hospodářského růstu. Čínská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí o 7,3 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních pět let.

Za celý loňský rok se spotřebitelské ceny v Číně zvýšily o dvě procenta, což je hluboko pod oficiálním cílem 3,5 procenta. Předloni činila míra inflace v Číně 2,6 procenta, stejně jako v roce 2012. Ještě v roce 2011 byla na úrovni 5,4 procenta.

Analytici připomínají, že čínská centrální banka ve snaze zabránit dalšímu zpomalení růstu snížila úrokové sazby již loni v listopadu, inflace ale i přes toto úsilí zůstala v prosinci nedaleko pětiletého minima.

Ceny ropy na světových trzích za posledních půl roku prudce klesly, což ovlivňuje cenovou hladinu vyspělých světových ekonomik. V Číně, kde domácnosti vydávají až polovinu příjmu za jídlo, se však výdaje za energie podílí na celkové inflaci relativně menší měrou. Za prosincovým zrychlením inflace stálo především prudké zdražení některých potravin. Například ceny vajec stouply o 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK