Stát by měl dát podle Zemana víc peněz na opravy krajských silnic

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 4. března (ČTK) - Podle prezidenta Miloše Zemana by měly kraje dostat více peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na opravy svých silnic druhých a třetích tříd. Zeman to dnes řekl při návštěvě Plzeňského na dotaz zastupitelů, jaké by měly být priority státu v dopravě.

V SFDI je podle Zemana 90 miliard korun. Ministrovi financí Andreji Babišovi prý říkal, že když nejsou hotové projektové přípravy dálnic a koridorů, měla by se část peněz z fondu dát krajům, které mají projekty a často i dlouho vykoupené pozemky na stavby. \"Těch 90 miliard korun čeká na účtu a místo toho, aby byly převedeny na kraje, i když se tak částečně teď děje, ale to jsou asi jen čtyři miliardy z 90, tak tam leží a čekají, až jednou konečně bude projektová příprava dálnic a koridorů,\" řekl Zeman.

Podotkl, že v ČR se za poslední rok nepostavil ani kilometr nové dálnice. \"A bohužel tady se už vláda nemůže vymlouvat na své předchůdce,\" řekl.

Plzeňský kraj patří k regionům, které apelují na to, aby stát krajům uvolnil víc peněz na opravy silnic. Letos dá kraj na opravy svých silnic přes miliardu korun. Suma zahrnuje peníze z evropských zdrojů, krajského rozpočtu a ze státních peněz. Hejtman Václav Šlajs například v minulosti navrhoval, aby stát dal krajům víc peněz z vybrané spotřební daně z pohonných hmot a na silniční dani, neboť část těchto daní vzniká také na krajských silnicích. Peníze ze SFDI dostanou letos kraje poprvé, pro Plzeňský kraj to po rozdělení bude kolem 400 milionů korun.

Lada Pešková dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK