Zakázek zadaných bez uveřejnění bylo loni o devět procent méně

04.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Zakázek zadaných v jednacím řízení bez uveřejnění ubývá. V roce se tímto způsobem zadalo 3003 zakázek za 33,6 miliardy korun, což je z pohledu počtu meziročně o devět procent méně. Hodnota těchto zakázek klesla o 17 procent, informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Zakázky zadané bez uveřejnění se loni na celkovém počtu veřejných zakázek podílely 20 procenty, z pohledu hodnoty činil podíl devět procent.

Při jednacím řízení bez uveřejnění zadavatel přímo vyzývá jednoho či více zájemců k jednání. Poté vyzvaní zájemci podají své nabídky. Pro zadání zakázky bez jejího uveřejnění musí zadavatel splnit všechny zákonné povinnosti, zároveň musí řádné zdůvodnit tuto volbu. V roce 2013 se tímto způsobem zadalo 3312 veřejných zakázek v hodnotě 40,4 miliardy korun.

MMR vycházelo z Věstníku veřejných zakázek, ve statistice však nejsou zahrnuty zakázky zadávané takzvaně \"in-house\", tedy v rámci jedné instituce či jí podřízených organizací. Ty totiž mají výjimku ze zákona o veřejných zakázkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK