Daňové zákony stokrát jinak...

19.01.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Každým rokem pro nás připraví naši zákonodárci novinky v oblasti daňových zákonů. Ani tento rok tomu není jinak. Nyní pro Vás vybíráme ty nejdůležitější změny z daní z příjmů fyzických osob.

Změny zákona platné pro rok 2004

Uvedené změny se objeví již v daňovém přiznání, které budete podávat letos za zdaňovací období 2004.

Dary fyzickým osobám

K celkovému výčtu možného odpočtu hodnoty daru přibyly i dary fyzickým osobám s bydlištěm na území ČR, které užívají částečného nebo plného invalidního důchodu. Tento dar musí být určen na rehabilitační a protetické pomůcky (nesmí být hrazeny zdravotními pojišťovnami!) a na majetek usnadňující uvedeným osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání. Minimální výše 2% ze základu daně celkové hodnoty všech darů anebo alespoň 1.000Kč se nemění.
Celé znění naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů § 15 odst. (7).

Daňová evidence

Od 1.1.2004 nahradila jednoduché účetnictví daňová evidence, ve které se vede přehled příjmů a výdajů v rámci podnikání nebo samostatné výdělečné činnosti. Použít ji tedy mohou pouze fyzické osoby, které daní své příjmy dle §7 ZDP.
Celé znění naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů § 7b.

Minimální základ daně

Od 1.1.2004 se také zvedl tzv. minimální základ daně z příjmů fyzických osob, a to pouze pro osoby s příjmy:

  • ze zemědělské výroby, lesného a vodního hospodářství
  • ze živnosti (tj. podnikání na základě živnostenského zákona)
  • z jiného podnikání dle zvláštních předpisů (např. auditoři, daňový poradci, advokáti, …)

Přesný výčet poplatníků, na které se ustanovení o zjišťování minimálního základu daně nevztahuje naleznete v ZDP § 7c odst. (3) a (4).
Celé znění i s přesným postupem výpočtu naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů § 7c.
 
Příjmy z prodeje bytu či rodinného domu

Pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění stačí, aby při prodeji bytu či rodinného domu zde měl alespoň jeden z nich bydliště nejméně po dobu 2 let před prodejem. Další podmínkou ovšem je, že prodávající majetek nebyl nebo není zařazeném do obchodního majetku jednoho z manželů.
Celé znění naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů § 4 odst. (1) písm. a).

Ostatní důležité daňové změny

  • osvobození podpory z Vinařského fondu
  • zvýšení částky na vyživovací dítě, a to na 25.560Kč ročně
  • odečet zaplacených členských příspěvků člena odborové organizace této organizaci. Částka je limitována výší 1,5% zdanitelných příjmů a současně maximální výší 3.000Kč za zdaňovací období
  • odpočet penzijního příspěvků na poplatníkovo penzijní připojištění se státním příspěvkem. Jedná se o veškeré zaplacené příspěvky snížené o 6.000Kč. Maximální odpočitatelná částka se nezměnila a zůstává stále na 12.000Kč

Změny zákona platné od roku 2005

Tyto změny se Vám promítnou v přiznání, které budete podávat až v roce 2006. Již nyní byste je měli znát.

Zvýhodnění na vyživované dítě

Jedno z nejvíce diskutovaných změn je právě „daňové zvýhodnění na vyživované dítě“. Jedná se o slevu na dani a daňový bonus, který umožní poplatníkovi vyživující v domácnosti alespoň jedno dítě, aby mohl uplatnit slevu na dani za každé dítě ve výši 6.000Kč ročně. Sleva je možná uplatnit až do záporné hodnoty (daňová povinnost – daňové zvýhodnění). Tento rozdíl se pak stává daňovým bonusem vyplaceným prostřednictvím správcem daně nebo plátcem daně. Celková výše bonusu je ale ohraničena maximální hodnotou 30.000Kč.
Celé znění naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů § 35d.

Společné zdanění manželů

Pro manžele, kteří vyživují alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti, si budou moci uplatnit výpočet daně ze společného základu daně. Danou podmínku musí splnit nejpozději posledního dne daného zdaňovacího období. Každý z manželů uplatňuje společné zdanění ve svém daňovém přiznání, které podávají ve stejné lhůtě.
Celé znění naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů § 13a.

Prodej bytů a rodinných domů

Mezi další kladné změny patří i osvobození příjmů fyzických osob z prodeje bytů a rodinných domů, a to i na případy, kdy v nich měl poplatník bydliště kratší dobu než dva roky. Musí se však splnit následující podmínka: použití dosaženého příjmu na uspokojení bytové potřeby.
Celé znění naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů § 4 odst. (1) písm. u.

Ostatní důležité změny

  • zvýšení limitu pro uplatnění odpisů a nájemného u finančního leasingu osobního automobilu, a to z částky 900.000 Kč na 1.500.000 Kč.
  • přejdete-li z daňové evidence na vedení účetnictví a zdaňujete-li své příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti, pak si budete moci rozložit hodnotu zásob a pohledávek až na následujících 9 zdaňovacích období (namísto 5)
  • výše osvobození příjmů z důchodů se zvyšuje z dosavadních 144.000Kč ročně na 162.000Kč
  • zvýšení limitu obratu pro povinný přechod na účetnictví ze 6.000.000Kč na 15.000.000Kč (zákon o účetnictví)

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

Hledáte-li celé znění zákonů z daňového či jiného oboru, navštivte naše www.finance.cz/zakony.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ