Lidé odevzdali 1,85 milionů daňových přiznání k daním z příjmů

07.04.2015 | , Finanční správa
DANĚ


Celkem 1,85 milionů daňových přiznání k daním z příjmů odevzdali lidé na finančních úřadech po celé České republice do středy 1. dubna. Z tohoto počtu se 1,6 mil. týkalo daně z příjmů fyzických osob a 250 tisíc daně z příjmů právnických osob. Elektronickou formou podalo přiznání 11% fyzických osob (loni 5%) a 85% právnických osob (loni 30%). V obou případech jde o značný nárůst, způsobený zejména novou povinností pro majitele zpřístupněných datových schránek komunikovat s Finanční správou elektronicky.

Již tradičně vybírali pracovníci finančních úřadů daňová přiznání nejen v budovách finančních úřadů, ale i na kontaktních místech ve 200 obcích České republiky. Některé obce navštívili opakovaně, takže počet jejich výjezdů stoupl na 280. Při výjezdech převzali přes 26 tisíc daňových přiznání (o 1,5 tis. více než loni) a zodpověděli tisíce dotazů. V některých krajích byl zájem občanů srovnatelný s loňskem, v některých krajích vzrostl - nejvíce v Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Celkově se při výjezdech vybral největší počet daňových přiznání v Kraji Pardubickém, Středočeském a Kraji Vysočina.

Ve srovnání s loňským rokem bylo letos k 1. dubnu podáno o 200 tisíc přiznání méně. Finanční správa nicméně předpokládá, že někteří poplatníci podají svá přiznání ještě v následujících několika dnech. Poslední šanci podat daňové přiznání bez sankce mají do 9. dubna 2015. Kdo nepodá přiznání ani v této lhůtě, čeká ho sankce v podobě pokuty za opožděné podání.

Ti poplatníci, kteří odevzdali u svého správce daně do 1.dubna 2015 plnou moc k podání daňového přiznání prostřednictvím daňového poradce nebo ti poplatníci, kteří mají ze zákona povinnost mít ověřenou účetní závěrku auditorem, mají čas s podáním daňového přiznání až do 1. července 2015.

Pracovníci finanční správy byli na očekávaný zvýšený nápor poplatníků v období podávání daňových přiznání k daním z příjmů dobře připraveni. Od 23. března až do 1. dubna měly všechny finanční úřady rozšířené úřední hodiny - každý pracovní den bylo otevřeno od 8,00 do 18,00 hodin. Na všech pracovištích finančních úřadů byl provoz plynulý, bez komplikací. Poplatníci velmi oceňovali ochotu a vstřícnost pracovníků Finanční správy, kteří jim pomáhali s nejasnostmi při podání.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: DANĚ