ČNB s rekordní ztrátou

31.01.2005 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ztráta téměř 54 miliard korun. Takový je výsledek hospodaření České národní banky. Vyplývá to z bilance, kterou dnes centrální banka zveřejnila. Příčina je jasná – silná koruna.

Poslední den měsíce ledna Česká národní banka pravidelně informuje o výsledcích svého hospodaření. A stejně jako v posledních letech, i tento rok se ČNB ocitla v červených číslech a vykázala rekordní ztrátu ve výši 53,717 mld. Kč. Důvodem je snížení devizových rezerv ČNB, resp. jejich korunové hodnoty, v důsledku posílení české měny. Posílení kurzu o jednu korunu vůči euru či dolaru způsobí centrální bance miliardové ztráty. Naopak oslabení české koruny by přineslo bance zisk.

Právě posilování koruny v posledních několika letech má za následek navyšování celkové ztráty. V roce 2003 banka vytvořila ztrátu 18,2 miliardy korun a tak kumulovaná neuhrazená ztráta ČNB činí v současnosti 125,7 miliardy korun.

Nemůžeme však na ztrátu pohlížet stejně  jako na výsledek hospodaření komerční instituce. Centrální banka není orientovaná na zisk, ale na řízení měnové politiky v zemi. Jejím prvořadým úkolem je především ekonomická a cenová stabilita země.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ