Dolar zpevni k euru, trh se po dohodě s Řeckem soustředí na úroky

13.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích výrazně zpevňuje. Dosažení dohody o řešení řecké dluhové krize totiž přesunulo pozornost investorů k vyhlídkám na růst úrokových sazeb ve Spojených státech. Euro tak navzdory dohodě s Řeckem oslabilo o více než procento a sestoupilo až na 1,1016 USD.

Eurozóna se po náročném nočním jednání dohodla na dalším záchranném programu pro předlužené Řecko, který zemi umožní zachovat si euro. Atény ale už ve středu musejí začít se schvalováním prvních reforem, teprve poté formálně začnou rozhovory o pomoci.

Podle analytiků sice nejistota ohledně budoucnosti Řecka přetrvává, trh se však po dosažení dohody začal soustředit na možnost, že americká centrální banka (Fed) začne už v září zvyšovat úroky. Pravděpodobnost takového kroku podpořily páteční výroky některých představitelů Fedu, včetně jeho šéfky Janet Yellenové.

\"Vypadá to, že se Fed připravuje na zvýšení (úrokových sazeb) v září,\" řekl agentuře Reuters analytik Steven Englander ze společnosti CitiFX. Dodal, že dosažení dohody s Řeckem odstranilo jednu z překážek pro vyšší úroky v USA.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby tak podporoval hospodářský růst. Na červnovém zasedání naznačil, že díky dostatečně silnému zotavování ekonomiky ze zimního útlumu je pravděpodobné, že začne úroky zvyšovat ještě letos. Yellenová v pátek tento postoj potvrdila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK