Americké akcie posilují, pomáhá i dohoda o řešení řecké krize

13.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily týden výrazným růstem, k němuž přispěla i dohoda o řešení řecké dluhové krize. Dohoda by měla této jihoevropské zemi zajistit peníze potřebné k odvrácení platební neschopnosti a odchodu z eurozóny.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 1,1 procenta na 17.954 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval 0,9 procenta na 2095 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite přidával 1,3 procenta na 5063 bodů.

Eurozóna se na dalším záchranném programu pro předlužené Řecko v hodnotě několika desítek miliard eur dohodla po náročném nočním jednání. Atény však musejí ve středu začít se schvalováním prvních reforem, teprve pak formálně začnou rozhovory o pomoci.

K růstu amerických akcií přispělo také pokračující oživení na čínských burzách. \"Silnější čínské trhy rovněž pomáhají, kolísavost ale bude tento týden vysoká, dokud nebude dohoda s Řeckem dokončena,\" řekl analytik Peter Cardillo ze společnosti Rockwell Global Capital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK