Euroskupina jedná o překlenovací pomoci pro Řecko

13.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. července (ČTK) - Ministři financí eurozóny jednají o tom, jak zajistit Řecku překlenovací pomoc v objemu kolem 12 miliard eur (325 miliard Kč). Ta by měla Aténám umožnit pokrytí nejbližších finančních závazků a znovuotevření bank. Informovala o tom agentura DPA.

\"Budeme nyní zkoumat možnosti překlenovacího financování,\" řekl na okraji jednání šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Mezi tyto možnosti patří například bilaterální úvěry od jednotlivých zemí nebo využití zisků Evropské centrální banky (ECB) z dříve nakoupených řeckých dluhopisů.

Eurozóna se již ráno po náročném nočním jednání dohodla na dalším záchranném programu pro Řecko. Atény ale musí ve středu začít se schvalováním prvních reforem, teprve poté formálně začnou rozhovory o pomoci.

Řecko bude podle materiálu z dílny ministrů financí eurozóny ve tříletém programu potřebovat 82 až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun). Již do 20. července sle potřebuje získat sedm miliard eur, a to mimo jiné na splátku pro ECB, píše agentura DPA.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK