Akcie v USA díky dohodě s Řeckem vzrostly, dolar posílil

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. července (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden silným růstem. Náladu na trhu podpořila dohoda o záchraně Řecka. Dařilo se hlavně technologickým společnostem, akcie firem Facebook, Netflix a Amazon stouply na nový rekord.

Index Dow Jones se zvýšil o 217,27 bodu, tedy 1,22 procenta, na 17.977,68 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 22,98 bodu, neboli 1,11 procenta, na 2099,6 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 73,82 bodu, čili 1,48 procenta, na 5071,51 bodu.

Představitelé zemí EU se po náročném nočním jednání dohodli v pondělí na dalším záchranném programu pro předlužené Řecko v hodnotě několika desítek miliard eur. Atény však musejí ve středu začít se schvalováním prvních reforem, teprve pak formálně začnou rozhovory o pomoci.

Důvěru na americkém trhu podpořila také skutečnost, že čínské akcie stouply třetí seanci za sebou. Statistika z Číny ukázala, že vývoz v červnu proti očekávání vzrostl a pokles dovozu se zpomalil.

V příštích týdnech zveřejní většina amerických společností čtvrtletní výsledky hospodaření. Očekává se, že zisk firem na Wall Street klesl o 2,9 procenta.

Posílilo všech deset předních dílčích sektorů indexu S&P 500. Index technologických firem vzrostl o 1,62 procenta a akcie firmy Apple o 1,93 procenta. Index finančních firem stoupl o 4,66 procenta. Nejslabší růst zaznamenal index energetických firem kvůli dalšímu poklesu cen ropy. Levnější ropa naopak pomohla předním aerolinkám.

Dolar v pondělí rostl díky dohodě věřitelů s Řeckem, která obrátila zájem investorů zpátky k možnému zářijovému zvýšení úrokových sazeb v USA. Páteční komentáře šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové a jednoho z dalších představitelů Fedu vyvolaly spekulace, že zářijový termín prvního zvýšení úroků je pravděpodobný.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 1,5 procenta na 1,1006 USD. Dolar k jenu stoupl na více než týdenní maximum 123,54 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar posílil o 0,77 procenta na 96,769 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK