V ČR je asi 2000 parkovacích automatů, vyberou půl miliardy ročně

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - V Česku je přes 2000 parkovacích automatů. Využívá je více než 150 měst a svým provozovatelům vyberou ročně dohromady kolem půl miliardy korun. Vyplývá to z odhadovaných údajů České parkovací asociace. Centrální evidence neexistuje.

Zařízení pro zpoplatnění parkování mají prakticky všechna tuzemská města nad 10.000 obyvatel i mnohá menší města a obce. Největším provozovatelem je Praha se zhruba 450 automaty. V roce 2018 by se měl jejich počet v hlavním městě zvýšit na 1090 kusů.

Počet zařízení se v posledních letech zvyšuje, vyměňují se také staré parkovací automaty za moderní přístroje. \"Moderní parkovací automat je napájen ze solárního panelu, můžu v něm platit bankovní kartou kontaktní nebo bezkontaktní a může plnit mnoho doplňkových funkcí. Chcete vědět, kde je v okolí bankomat, knihovna nebo restaurace? Zeptejte se parkovacího automatu. Díky nové koncepci informačních kiosků vám parkovací automat poradí,\" uvedl předseda asociace Petr Horský.

Parkovací automaty začala města provozovat od začátku devadesátých let minulého století. První velká instalace 50 kusů byla v roce 1994 v Brně a použité automaty byly napájeny ze solárních panelů a měly čtečky magnetických karet. Další velký zlom přišel v roce 1996, kdy bylo zprovozněno 150 parkovacích automatů v Praze 1. Zatím poslední velký skok nastal v letech 2007 a 2008 v rámci rozšíření pražské parkovací zóny.

Pořízení jednoho parkovacího automatu vyjde u větších dodávek nad zhruba 100 kusů na zhruba 150.000 Kč bez DPH. K tomu je ale nutné připočítat náklady na projektovou přípravu a osazení automatu do chodníku.

Od zprovoznění prvního parkovacího automatu uplyne tento týden 80 let. S řešením přišel bývalý žurnalista Carl Magee v americkém Oklahoma City, který se rozhodl vyřešit problémy s nedostatkem parkovacích míst v centru města.

jsa rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK