Starostové chtějí rychlé dokončení D1 z Přerova do Říkovic

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lipník nad Bečvou (Přerovsko) 14. července (ČTK) - Města v okolí nového úseku dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem, jehož dlouho plánovaná stavba dnes byla slavnostně zahájena, požadují rychlou přípravu zbývající části této dopravní tepny z Přerova do Říkovic. Starostové tvrdí, že bez tohoto důležitého úseku nová dálnice pozbývá smysl a jen zhorší už tak špatnou dopravní situaci v Přerově. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) jim slíbil, že se zasadí o rychlou přípravu a stavbu navazující části dálnice D1 vedoucí kolem Přerova do Říkovic.

\"Klepnutí do základního kamene ještě neznamená, že tato dálnice bude postavena až do Přerova. A už vůbec to neznamená, že bude v dohledné době dostavena až do Říkovic. Myslím, že výstavba tohoto úseku (z Lipníku do Přerova) nepřinese úlevu dopravě (v Přerově), ale právě naopak,\" řekl dnes novinářům primátor Přerova Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Magistrát proto bude usilovat o to, aby zbývající část dálnice z Přerova do Říkovic byla postavena co nejrychleji. \"Doprava už je nyní v Přerově přeexponována a město je ucpáno. Pokud bude nastartován úsek mezi Lipníkem a Přerovem, tak si neumím představit, co se bude dít. Sebelepší značení totiž nedokáže eliminovat další nápor aut,\" řekl Puchalský.

Podobný názor má starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl. \"Pokud nebude velmi rychle připraven zbývající úsek z Přerova do Říkovic, tak samozřejmě ta stavba nemá úplně takový smysl. Očekávám, že Ředitelství silnic a dálnic zrychlí přípravu stavby tohoto úseku a že se to v krátké době podaří,\" uvedl Přikryl, podle kterého ale dnes zahájená část D1 je pro Lipník velkým přínosem. \"Na stavbu jsme čekali mnoho let. Získáme kvalitní napojení na dálnici D1, což nás více zatraktivní z hlediska naší průmyslové zóny,\" míní Přikryl.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD) je dostavba D1 z Přerova do Říkovic velmi důležitá i z pohledu zaměstnanosti. \"Jednáme s investory o využití letiště (v Přerově) jako strategické průmyslové zóny a bez dostavby D1 se nám to určitě nepovede,\" řekl Rozbořil, podle kterého dostavba D1 sníží dopravní zatížení v Přerově.

Ťok starostům řekl, že dokončení dálnice D1 je jeho prioritou. \"Uděláme vše pro to, abychom co nejdříve dokončili přípravu i stavbu dalšího úseku D1 kolem Přerova,\" řekl. Vykoupeno je podle něj 40 procent pozemků pod zbývajícím úsek D1 z Přerova do Říkovic a další rychle přibývají. \"Naším interním cílem je vypsat soutěž už v příštím roce,\" doplnil Ťok.

Dnes zahájená stavba čtrnáctikilometrového úseku dálnice D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem bude stát 2,7 miliardy korun, což je polovina původně odhadované ceny. Zprovoznění je plánováno na červenec 2018. V Česku na celé D1 v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí dobudovat u Přerova úsek z Říkovic do Lipníka nad Bečvou, který měří 24 kilometrů. Úsek mezi Přerovem a Lipníkem je částí této chybějící trasy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK