Ceny ropy výrazně klesly díky dohodě s Íránem

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesly zhruba o dvě procenta. Reagovaly tak na dohodu ohledně omezení íránského jaderného programu výměnou za odvolání sankcí proti Teheránu. Dohoda, jejíž dosažení oznámili šéfové diplomacií Íránu a EU, by měla vést k postupnému zvyšování íránského vývozu ropy.

Kolem 11:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o více než dolar a pohybovala se pod 57 dolary za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila také o více než dolar a dostala se do blízkosti 51 dolarů za barel.

Íránský vývoz ropy se v důsledku sankcí snížil téměř o polovinu na zhruba milion barelů denně. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že díky ohlášené dohodě by mohl během jednoho roku stoupnout až o 60 procent.

\"I s touto historickou dohodou bude návrat íránské ropy na trh určitou dobu trvat,\" upozornila analytička Amrita Senová ze společnosti Energy Aspects. Dodala však, že i pouhé vyhlídky na růst dodávek budou tlačit ceny ropy dolů.

Na trhu s ropou již delší dobu panuje převis nabídky nad poptávkou. Pondělní údaje ukázaly, že Saúdská Arábie v červnu zvýšila těžbu ropy o 231.000 barelů denně na rekordních 10,56 milionu barelů denně. Země, která je největším vývozcem ropy na světě, tak potvrzuje, že je odhodlána bránit svůj tržní podíl.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 56,70 57,85 New York - Nymex WTI srpen 51,15 52,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK