MMF: Dluhové úlevy pro Řecko musejí být větší, než se plánovalo

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. července (ČTK) - Řecko bude potřebovat mnohem výraznější zmírnění dluhové zátěže, než jeho partneři z eurozóny předpokládali. Důvodem jsou škody, které řecká ekonomika a banky utrpěly v uplynulých dvou týdnech. Vyplývá to podle agentury Reuters z důvěrné studie Mezinárodního měnového fondu (MMF).

\"Dramatické zhoršení udržitelnosti (řeckého) dluhu ukazuje na potřebu zmírnění dluhové zátěže v rozsahu, který bude muset výrazně překonat to, co se dosud zvažovalo a co navrhuje (Evropský stabilizační mechanismus) ESM,\" píše se ve studii. Ta byla podle agentury Reuters v pondělí zaslána členským zemí eurozóny poté, co předběžně souhlasily s třetím záchranným programem pro Řecko.

Evropské země by podle studie měly Řecku poskytnout třicetiletý odklad povinností spojených se splácením všech evropských dluhů a radikálně prodloužit dobu splatnosti půjček, nebo by měly každoročně provádět přímé převody peněz do řeckého rozpočtu. Další variantou je pak přistoupit na výrazné seškrtání řeckých dluhů, píše Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK