Maloobchodní tržby v USA v červnu nečekaně klesly

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. července (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v červnu nečekaně klesly. Ve srovnání s předešlým měsícem se snížily o 0,3 procenta, což je nejslabší údaj od února. Američané méně utráceli za auta, oblečení a další zboží. Dnešní údaje amerického ministerstva obchodu by mohly zvýšit obavy, že růst největší světové ekonomiky opět zpomaluje.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru předpokládali, že maloobchodní tržby stoupnou o 0,2 procenta.

Ministerstvo zároveň zpřesnilo data o květnových tržbách. Ty podle nových čísel stouply o 1,0 procenta, namísto původně uváděného nárůstu o 1,2 procenta.

Tržby bez zahrnutí kolísavého prodeje aut, benzinu, stavebních materiálů a služeb restaurací v červnu klesly o 0,1 procenta. V květnu tyto takzvané jádrové tržby o 0,7 procenta vzrostly a ekonomové odhadovali, že za červen vzrostou o dalších 0,4 procenta.

Z americké ekonomiky přišlo v poslední době více potenciálně znepokojivých zpráv. Údaje o červnové zaměstnanosti nedosáhly na očekávání a důvěra drobných podnikatelů prudce klesla. Data o slabém červnovém odbytu obchodníků pak podle agentury Reuters naznačují, že ekonomika USA mohla na konci druhého čtvrtletí ztratit na síle.

Horší údaje zároveň mohou podkopat naděje, že americká centrální banka (Fed) by v září mohla zvýšit úrokové sazby ze současných rekordních minim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK