Změny při dovozu do ČR

11.02.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Naši zákonodárci nám stále mění znění zákonů a není tomu jinak ani letos. O novinkách z oblasti dovozu zboží do České republiky se dozvíte na následujících řádcích. Zabývat se budeme samovyměření dovozního DPH, dovozní licencí…

Samovyměření dovozní DPH

Požadavek na samovyměření dovozní daně z přidané hodnoty dovozcem je jednou z nejvýznamnějších změn v novele zákona o DPH. Tato změna je pro dovozce velmi výhodná, neboť už nemusí platit daň z přidané hodnoty ihned, ale pouze ji uvádět do přiznání k DPH, zatímco před 1. lednem vyměřoval dovozní DPH celní úřad a daň musela být placena téměř ihned jako součást celného dluhu.

Z důvodu, že dovozní DPH uplatněná na výstupu je většinou nárokována ve stejném přiznání, není pak požadována skutečná platba. Uvedený postup tak znamená značné úspory v cash-flow pro mnoho dovozců. Na druhou stranu je potřeba, aby dovozci znali přesný způsob výpočtu dovozní daně z přidané hodnoty.

V budoucnu se možná pozice dovozců ztíží o povinnost nevykazovat výše vedlejších výdajů na Jednotném správním dokladu (celní deklaraci). Nyní se jedná o velice užitečný nástroj k určení vedlejších výdajů.

Velké množství praktických problémů, které vznikají v uvedené změně se snaží Ministersto financí řešit publikováním nezávazných sdělení na svých internetových stránkách.

Zrušení dodatečných cel

Na konci roku 2003 bylo v EU zavedeno dodatečné clo na dovoz některých druhů zboží, které pocházelo z USA. Od našeho vstupu do Evropské unie se ustanovení začalo uplatňovat i při dovozu do České republiky. Nyní, se zpětnou účinností od 1.1.2005, se aplikace dodatečných dovozních cel na zboží ze Spojených států amerických zastavilo. Ti dovozci, kteří mají za měsíc leden vyměřené dodatečné clo mohou zažádat o jeho vrácení či prominutí.

Automatické dovozní licence

Další novinkou je od 1.2.2005 režim automatických dovozních licencí při dovozu některých druhů obuvi z Číny do Evropské unie. K propuštění obuvi do volného oběhu v EU musí dovozci předložit úřední povolení, jež v České republice vydává Licenční správa Ministerstva průmyslu a obchodu. Tato licence se bude vydávat bezplatně bez množstevních omezení dovozu, a to do pěti pracovních dnů od předložení žádosti.

Zdroj: Deloitte

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ