Ceny ropy dál klesají, sráží je přebytek na trhu produktů

20.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně oslabují, převážně pod tlakem rostoucího přebytku ropných produktů, který převážil nad údaji o poklesu saúdského vývozu. Trh kvůli vyhlídkám na růst převisu nabídky nad poptávkou po návratu íránské ropy na trh ztrácí už tři týdny.

Severomořská ropa Brent kolem 16:15 SELČ vykazovala pokles o 45 centů na 56,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela zhruba 60 centů na 50,30 USD. Brent minulý týden ztratil kolem tří procent a od počátku měsíce oslabuje už o deset procent.

Saúdská Arábie v květnu snížila vývoz ropy na nejnižší úroveň od prosince, třebaže její těžba je letos na maximech nad deseti miliony barelů denně. To je ale způsobeno tím, že domácí rafinerie kupují více suroviny a monarchie se stává významným vývozcem ropných produktů, uvedli podle agentury Reuters analytici společnost PVM Associates.

Rafinerie po celém světě v současné době nutí vysoké ziskové marže pracovat na plný výkon. Podle analytiků se už objevují známky, že přebytek nabídky se přelije z trhu ropy i na trh ropných produktů.

Írán se minulý týden se světovými mocnostmi dohodl na omezení svého jaderného programu výměnou za odvolání sankcí, které několik let omezovaly vývoz ropy ze země. Dohoda s Íránem přišla v době, kdy na trhu s ropou vládne převis nabídky nad poptávkou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 56,65 57,10 New York - Nymex WTI srpen 50,30 50,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK