Euro díky dohodě věřitelů s Řeckem zpevňuje

20.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. července (ČTK) - Jednotná evropská měna zahájila nový týden růstem, zejména díky dohodě věřitelů s Řeckem, která má tuto zemi udržet v eurozóně. Dolar pak s výjimkou eura posiluje k většině hlavních světových měn a optimismus čerpá hlavně z vyhlídek na růst úrokových sazeb v USA. Dolarový index tak vystoupil až na nejvyšší hodnotu za tři měsíce.

Euro k dolaru kolem 17:35 přidávalo 0,2 procenta na 1,0850 USD. K japonskému jenu mělo k dobru 0,3 procenta na 134,85 JPY, zatímco dolar k jenu přidával 0,1 procenta na 124,26 JPY. Vůči koši předních světových měn se dolar dostal až na 98,088 bodu, nejvýše od 23. dubna.

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová minulý týden zopakovala, že úrokové sazby v USA koncem letošního roku vzrostou, pokud americká ekonomika bude pokračovat v expanzi. Další představitel Fedu James Bullard dnes uvedl, že je více než padesátiprocentní šance, že Fed zvýší úroky již v září.

Atény se minulý týden s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur podmíněném ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. Řecko si navíc zajistilo překlenovací úvěr ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. V Řecku se také dnes po třech týdnech znovu otevřely banky.

Objem obchodování je dnes nízký. Podle analytiků za to může svátek v Japonsku a také letní dovolené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK