Sobotka a Mládek budou jednat s vedením Foxconnu o investici

21.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se dnes sejdou se zástupci technologické firmy Foxconn v čele prezidentem Terrym Gou. Mají jednat o miliardové investici do závodů Foxconnu v Pardubicích a Kutné Hoře. Vyplývá to z informací úřadu vlády.

Foxconn chce vybudovat výzkumné a designové centrum, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě. Firma plánuje vyvinout plně automatizované řešení pro výrobu, které bude aplikovat ve svých provozech v Pardubicích a Kutné Hoře. Dál chce postavit datová centra či využít svých distribučních kanálů v Číně k vytvoření obchodní platformy pro export českých výrobků na perspektivní asijské trhy.

Podle ministerstva průmyslu jde o jeden z největších potenciálních projektů v rámci lákání investic formou investičních pobídek. Projekt nabídne velké množství nových pracovních míst pro kvalifikované odborníky, a současně posílí exportní postavení českých výrobků na asijských trzích, uvedlo MPO. Krajské úřady práce již vyjádřily obavu, že sehnat zmiňované tisíce nových kvalifikovaných pracovníků bude zřejmě problém.

V Česku nyní Foxconn zaměstnává kolem 5500 lidí. V pardubickém závodě jich pracuje asi 4500, z toho je 2350 kmenových. Podle posledních zveřejněných údajů v obchodních rejstříku výrobce počítačů Foxconn CZ Group v roce 2012 utržil téměř 109 miliard korun, což bylo o čtyři procenta víc než v předchozím roce. Do skupiny náleží výrobní společnost Foxconn CZ, servisní firma Foxconn Global Services Division a Foxconn Technology CZ, která se zaměřuje na výrobu a testování serverů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK