Americké akcie v pondělí nepatrně stouply

21.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí nepatrně posílily díky překvapivě příznivým výsledkům hospodaření některých amerických podniků. Výraznějšímu růstu zabránil pokles na komoditních trzích.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických firem, se zvýšil o 0,08 procenta na 18.100,41 bodu. Širší index S&P 500 stoupl rovněž o 0,08 procenta na 2128,28 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,17 procenta na 5218,86 bodu.

Cena akcií banky Morgan Stanley se vyšplhala až na sedmileté maximum. Výsledky společnosti za druhé čtvrtletí navzdory poklesu zisku překonaly očekávání analytiků.

Akcie technologického gigantu IBM však po skončení oficiální části obchodování výrazně oslabovaly. Pokles čtvrtletních tržeb podniku byl totiž prudší, než se předpokládalo.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal na téměř tříměsíční maximum vůči koši měn. Za růstem stály vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Přispěl k němu rovněž pokles ceny zlata na pětileté minimu, který posílil atraktivitu dolaru jako rezervní měny. Vůči euru nicméně zůstal kurz dolaru bez výraznějších změn na 1,0828 USD, napsala agentura Reuters.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK