Ministři projednají vznik průmyslové zóny za víc než miliardu

21.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Stát by mohl do průmyslové zóny v lokalitě Nad Barborou u Karviné investovat až 750 milionů korun. Záměr na vznik zóny za více než miliardu korun projedná ve středu v Ostravě vláda. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

\"V té průmyslové zóně by se mohlo vytvořit v příštích dvou letech až 2000 nových pracovních míst. Ale nejprve je nutné tu zónu připravit a zainvestovat,\" řekl dnes novinářům k záměru předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Po projednání materiálu shrnující projekt zóny v areálu bývalého Dolu Barbora u Karviné by měli ministři přijmout usnesení, ve kterém celý záměr podpoří. Ministerstvo průmyslu uvedlo, že celkové výdaje na projekt jsou plánovány ve výši 1,2 miliardy korun. Stát by podle připraveného vládního usnesení mohl vložit do zóny až 750 milionů korun.

Oblast Nad Barborou je takzvaný brownfield v území po bývalé důlní činnosti, který se nachází mezi městy Havířov, Karviná a Orlová. Po kompletní dostavbě má mít průmyslová zóna rozlohu 88 hektarů. Podle MPO by zdrojem financování měl být v rámci Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury (PPNI) zvláštní účet Ministerstva financí, případně státní rozpočet. Moravskoslezský kraj jako příjemce dotace v tuto chvíli spolupracuje s agenturou CzechInvest na přípravě žádosti o registraci akce v rámci programu PPNI.

Podle Sobotky ve chvíli, kdy se zaplní průmyslová zóna v Mošnově, nebude k dispozici další podobná lokalita. \"Myslím si, že zóna Nad Barborou je dobře položená, protože je blízko Karviné a právě okres Karviné, společně s okresem Bruntál, vykazuje dlouhodobě největší nezaměstnanost v kraji,\" dodal předseda vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK