Dolar klesá, ke koši měn se stáhl z tříměsíčního maxima

21.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje a ke koši hlavních světových měn se stáhl z tříměsíčního maxima. Důvodem je zřejmě korekce po dosavadním růstu americké měny a snaha investorů na něm vydělat.

V 17:15 SELČ euro k dolaru přidávalo 1,1 procenta na 1,0939 USD, v pondělí se přitom euro propadlo až na téměř tříměsíční minimum 1,0808 USD. K japonskému jenu společná evropská měna přidávala 0,7 procenta na 135,43 JPY.

Dolar k jenu ve stejnou dobu ztrácel 0,4 procenta na 123,80 JPY. Takzvaný dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, ztrácel 0,2 procenta na 97,782 bodu. Na počátku obchodování naopak vystoupil na 98,151 bodu, nejvýše za tři měsíce.

Obchodníci rušili některé sázky na pokles kurzu eura, z části zřejmě proto, že se zklidnila situace kolem Řecka. Atény totiž pokračují v zavádění přísných reforem, které jsou podmínkou pro získání dalšího záchranného úvěru. Ten má Řecko zachránit před bankrotem.

Analytici očekávají, že dolar bude v příštích týdnech dál posilovat, mimo jiné proto, že americká centrální banka (Fed) má v plánu do konce letošního roku zvýšit úrokové sazby. Šéfka Fedu Janet Yellenová i další bankéři uvedli, že zvýšení úroků je koncem letošního roku možné, jestliže americká ekonomika bude pokračovat v růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK