Americké akcie kvůli horším firemním výsledkům oslabily

21.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. července (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily a jejich nejznámější index se propadl o jedno procento. Na trh měly největší vliv slabší hospodářské výsledky společností IBM a United Technologies, které vedly ke zmírnění optimismu ohledně zisků dalších firem. Investoři na Wall Street čekali na čtvrtletní zprávy od technologických gigantů Apple a Microsoft, které vyjdou po uzavření obchodů.

Dow Jonesův index v závěru odepsal rovné jedno procento na 17.919,29 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztratil 0,43 procenta na 2119,21 bodu a index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,21 procenta na 5208,12 bodu. V pondělí index trhu Nasdaq během dne vystoupil už třetí seanci za sebou na nový rekord a index S&P 500 se ocitl v blízkosti dosavadního maxima.

Akcie IBM klesly o šest procent po zprávě, že příjmy firmy klesly již 13. čtvrtletí za sebou. Téměř osmiprocentní pokles akcií United Technologies způsobil horší výhled firemního zisku pro celý rok.

Obchodování teď nejvíce ovlivňují čtvrtletní výsledky firem. Analytici podle agentury Reuters čekají, že tržby firem, zčásti kvůli silnému dolaru, klesnou nejvýrazněji za téměř šest let. Odhad poklesu zisků firem indexu S&P 500 ale snížili na 1,9 procenta z dosavadní předpovědi tříprocentního oslabení z počátku července.

Americký dolar dnes na devizovém trhu oslaboval a ke koši hlavních světových měn se stáhl z ranního maxima za tři měsíce. Kurz eura výrazně posílil díky ústupu obav z řeckého bankrotu, zatímco japonský jen zpevnil poté, co šéf japonské centrální banky předpověděl růst inflace.

Ke konci dne euro k dolaru přidávalo 1,1 procenta na 1,0940 USD po pondělním propadu až na téměř tříměsíční minimum 1,0808 USD. Dolar k jenu ztratil 0,3 procenta na 123,95 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn oslabil o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK